INTRANET
AUM Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - AUM Shantih Shantih Shantih AUM
 
 
iNTRANET > Nutricijnen > Vitamine E
 
 

Nutriënten - Nutricijnen - Neurotransmitters

Vitamine E
wat Vitamine E is de belangrijkste vet-oplosbare anti-oxidant, en bestaat uit een groep van 4 tocoferolen en 4 tocotriŽnolen, telkens een α-, β-, γ- & δ-variant.
werking Dť antioxidant & hťt antwoord op vrije radicalen, vooral in samenwerking met selenium. Het heeft duidelijke anti-kanker eigenschappen in samenwerking met vitamine C & vitamine A.
Een tekort wordt ook geassociŽerd met stress, dysglycaemie edm.
dosis ADH = 15 IE (1IE = 0,66mg). Dosis bij suppletie tot maximaal 800 IE aan gemengde tocoferolen & -triŽnolen. Courante dosissen evenwel tussen 15 & 200 IE/dag.
(Suplementen bevatten doorgaans slechts 1 tocoferol, doorgaans α-tocopherol).
gamma-tocoferol Eťn van de tocoferolen van vitamine E is γ-tocoferol.
Deze heeft een belangrijke anti-oxidante & anti-inflammatoire werking.
Specifiek in te zetten bij long-kwalen (COPD, asthma, longemfyseem), alsook prostaat-, colorectale & cervicale kanker, & cardio-vasculaire aandoeningen.
Komt in de voeding vnl voor in (in dalende concentratie): soya-olie, oregano (kruid), maÔsolie, paprika, walnoot (-olie), gele uien, kaneel, pistachio, lijnzaad (-olie), pecan noten, pompoenpit (-olie), mosterdzaad (-olie), erwten.
Naast het gebruik van deze voedingsmiddelen is suppletie met gemengde tocoferolen & -triŽnolen aan te bevelen, en zeker bij pathologie (bevattende 200mg γ-tocoferol/dg).
   

KAYA CHIKITSA: inhoudstafel - KAYA CHIKITSA: ABC index