INTRANET
AUM Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - AUM Shantih Shantih Shantih AUM
 
 
iNTRANET > Nutricijnen > Taurine
 
 

Nutriënten - Nutricijnen - Neurotransmitters

Taurine
wat Het aminozuur taurine is een niet-essentiŽel AA en wordt in het lichaam gemaakt mbv vitamine B6, B12 en methionine of cysteÔne.

Voorkomen: voornamelijk in zeevruchten, vis en ook in vlees (Taurus=stier) en wat in melk, komt amper voor in planten (bvb in wieren & algen).
Bij een omnivoor variŽert de inname van taurine tussen 40 en 400 mg/dag
werking Het ondersteunt de pompfunctie van het hart (hart-insufficiŽntie) en maakt verharde vaatwanden (atherosclerose) weer soepel (zeker in combinatie met vit.C, dus beide aanbevolen voor rokers), vermindert cholesterol & verhoogde bloeddruk.
Het is preventief tegen macula-degeneratie e.a. oogaandoeningen, o.m. thv de cornea.
Het heeft enig kalmerend en angst-werend effect.

Taurine is noodzakelijk voor de aanmaak van gal en verbetert de gal-flow.
Het helpt de lever te zuiveren.
Het bevordert de vertering en de mineralenbalans. Het vermindert de opstapeling van melkzuur in de weefsels en vermindert daardoor vermoeidheid (cvs).
In combinatie met magnesium, calcium, B-complex vitamines, & omega-6 vetzuren (GLA) helpt het tegen tremoren (bvb tgv alcohol-abstinentie).
de 'PIL' De AA's glycine & taurine doen cholesterol afvoeren in de vorm van galzouten, dit vermindert de kans op galstenen (galsteen = 80% cholesterol) in de lever. Dť "pil" belemmert dit.
Lacto-vegetariŽrs hebben weinig taurine in de voeding. Zo hebben lacto-vegetariŽrs (en zeker veganisten) een hoger risico op galstenen. Vegetarische vrouwen die de pil nemen hebben een sterk verhoogd risico !
Epilepsie Een tekort in de jeugd predisponeert voor epilipsie. Er is een direct verband met lage concentraties zink in het serum : in het serum stijgt de concentratie taurine indien de zinkconcentratie laag is, hetgeen resulteert in lage concentraties taurine in de hersenen, waarbij de kans op aanvallen toeneemt.  
Dosis 100 ŗ 1000mg/dag.
   

KAYA CHIKITSA: inhoudstafel - KAYA CHIKITSA: ABC index