INTRANET
AUM Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - AUM Shantih Shantih Shantih AUM
 
 
iNTRANET > Nutricijnen > Glutathion
 
 

Nutriënten - Nutricijnen - Neurotransmitters

Glutathion
wat

Glutathion is een tri-peptide: opgebouwd uit de aminozuren Cyste´ne, Glutaminezuur & Glycine.
Cyste´ne kan niet door de celwand naar binnen, maar zijn voorloper Cystine wel.
Cystine is evenwel een eerder zeldzaam aminozuur, en dus een beperkende factor in de opbouw van glutathion.
Cystine zit in rauwe melk, wordt evenwel door verwarming omgezet (in niet-actieve stoffen).

werking Glutathion is een sterke antioxidant & ontgifter die in elke cel wordt aangemaakt. Het is een belangrijke indicator voor de celfunctie en levensvatbaarheid van de cel. Glutathion versterkt de conditie van rode en witte bloedcellen.
Tevens ondersteunt het de leverreiniging: als cofactor van fase II ontgiftingsenzymen (glutathion S-transferases) neemt GSH deel aan het detoxificatieproces van toxines, procarcinogenen, zware metalen, enz. Op die manier ontstaan conjugatieproducten die gemakkelijk via urine (P450-conjugatie) of gal (vb. kwik) uit het lichaam worden verwijderd.
Ook de longen hebben een grote behoefte aan Glutathion. De niveaus in het longepitheel zijn 100 maal hoger dan de plasmaniveaus. Daarom is het raadzaam om bij een (chronische) luchtwegaandoening de mogelijkheid van een glutathiondeficiëntie te
overwegen.
Vitamine B2 is belangrijk omdat deze ertoe bijdraagt dat het geoxideerd glutathion geregenereerd wordt tot gereduceerd glutathion.
bron Verse rauwe melk of het ge´soleerd Cystine uit melkwei zorgt ervoor dat de Glutathion-concentratie in de cellen stijgt.
Inname via (geselecteerde) melkwei-prote´nen, indien verkregen door cross-flow micro filtration. (Dosis 1 Ó 2 eetlepels/dag)
suppletie & dosis Enkel suppletie met gereduceerd glutathion heeft enig effect. En dan nog ... het grootste deel ervan wordt door de proteases in de darm afgebroken...
Liposomaal gereduceerd glutathion (gebonden aan lecithine) beschermt dit tripeptide tegen proteases => men kan zeker zijn van de opname.
Dosis: 250 à 1250mg gereduceerd liposomaal glutathion/dag
indicaties • Oxidatieve stress (bloedonderzoek!) & uitputting van de cellulaire glutathionvoorraad
• Chronische longcondities
• In geval van toxiciteit door kwik (amalgaam-tandvullingen)
• Ondersteuning immuunsysteem
• Intensieve fysieke inspanningen (sporters)
• Verouderen
CAVE Kankerpatiënten mogen dit middel enkel onder MEDISCHE begeleiding gebruiken.

KAYA CHIKITSA: inhoudstafel - KAYA CHIKITSA: ABC index