INTRANET
AUM Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - AUM Shantih Shantih Shantih AUM
 
 
iNTRANET > Nutricijnen > Fructose
 
 

Nutriënten - Nutricijnen - Neurotransmitters

Fructose
wat Fructose (of levulose) is een enkelvoudige suiker die men terugvindt in fruit, honing, sommige groenten. Het is een hexose (met 6 koolstofatomen) zoals glucose, het monomeer (bouwsteen) van inuline, en vormt -gebonden aan glucose- tafelsuiker (saccharose) en invertsuiker (sucrose).
werking Fructose zoet 20 40% meer dan saccharose, dus heeft men er minder van nodig. Anderzijds verhoogt het de ghreline-concentratie (stimuleert de trek), doet het insuline amper stijgen en heeft het geen invloed op de leptine-secretie (verzadigings-hormoon) ...
metabolisme
&
risico's
Fructose wordt deels gemetaboliseerd zoals glucose (glycolyse). Bij verhoogd verbruik geeft het gassen, intolleranties, candida, jicht, ..., en de overmaat wordt gemetaboliseerd door de lever (belastend!).
Zoals alle hexoses verhoogt fructose het risico op obesitas, diabetes en te hoge triglyceriden.
Het vormt glycosilaten (toxisch voor organen, vaten, ... => veroudering) en chelaten (bindt mineralen => tekorten aan Zn, Cr, Cu, Mg, Va).
voorkomen Voorkomen: fruit 5%, honing 5%, suiker 50%, siropen (mas, tarwe, agave, ...: tot 90%): zie pyramide.
dosis Maximale dagelijkse hoeveelheid (alle bronnen samen): 40gr!

KAYA CHIKITSA: inhoudstafel - KAYA CHIKITSA: ABC index