INTRANET
AUM Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - Lokaha Samastaha Sukhino Bhavantu - AUM Shantih Shantih Shantih AUM
 
 
iNTRANET > Nutricijnen > Calcium & Calcium-carbonaat
 
 

Nutriënten - Nutricijnen - Neurotransmitters

Calcium
wat Een onmisbaar mineraal, dat vaak moet bijgegeven worden, bvb bij osteoporose, roken, verzuring, ...
opname Calcium-citraat & -phosphaat worden beter opgenomen dan calcium-carbonaat, best in aanwezigheid van vit.D & Magnesium (cfr melk). Ook vit.K2 bevordert de opname.
Calcium-ascorbaat (ester-C) of als calcium-pantothenaat (vit.B5) bevatten ook wat calcium.
dosis gemiddelde dosering is 500mg elementair calcium /dag.
Calcium-Carbonaat
Burnett's syndroom Calcium-carbonaat komt voor in sommige antacida (Rennie) en wordt nog steeds standaard voorgeschreven bij osteoporose, ook al is het resultaat inzake botdensiteit pover te noemen.
Mensen die chronisch calciumhoudende antacida (calcium + een absorbeerbare alkali) gebruiken of melkproducten samen met antacida (zoals natrium-bicarbonaat), kunnen het ernstige melk-alkali-syndroom ontwikkelen (ook het Burnett's syndroom genoemd), met ernstige calcificaties in de weefsels en zelfs de pancreas (!) voor gevolg, alsook nierfalen.
aanbeveling Of calciumcarbonaat al dan niet in combinatie met vit.D worden ingenomen, blijkt geen verschil te maken ! Calciumcarbonaat + vit.D3 blijft een risico op het Burnett's syndroom.
Calcium dient dan ook in een verbinding met een opneembaar zuur ingenomen worden, zoals bvb met citroenzuur (calcium-citraat) of de andere vormen hierboven vermeld sub 'opname', en steeds in combinatie met vit.D & Magnesium.
de darm ontzuren Van ingenomen calcium-carbonaat wordt slechts ± 10% in de bloedbaan opgenomen, de rest blijft in de darm.
Dit kan nuttig zijn om de darm te ontzuren na toediening van extra zuur voor de vertering (bij hypochlorhydrie) zoals Betaïne HCl. Toediening van het calcium-carbonaat gebeurt dan na maaglediging (gemiddeld 1u30 na de maaltijd). Dit is in ieder geval een tijdelijke remedie, daar ook Betaïne HCl niet voor lange tijd wordt voorgeschreven.
Sowiso is magnesium-carbonaat te verkiezen, maar deze laatste is niet steeds voorhanden ... Dan is dolomiet (CaMgCO3) een (tijdelijk) alternatief.

KAYA CHIKITSA: inhoudstafel - KAYA CHIKITSA: ABC index